Alapanyagok és összetevők

Nagyon fontos számunkra a jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó alapanyagok és összetevők használata. Csak így tudjuk elérni azt a minőséget, amelyet vásárlóink megszoktak és elvárnak tőlünk. Ezen az oldalon erről és egy-két alapelvről szeretnénk tájékoztatást adni, melyek biztosítják, hogy vásárlóinknak ne legyen kétségük afelől, hogy fogyaszthatják-e alaptermékeinket

Mivel elsősorban inzulinrezisztenciával élők részére készítjük termékeinket, így búzaliszttel készülő termékeink esetén a legfontosabb szabályunk: A teljes kiőrlésű búzaliszt aránya legalább 70% a finom búzaliszt arányához képest.

Hozzáadott cukrot nem használunk! (ide értve az összes fruktóz, dextróz, szacharóz, stb... nevű változatát). Egy kivétel van ez alól, a 72%-os étcsokoládé (amely ugyan tartalmaz cukrot, de magas kakaó tartalma miatt lassú felszívódású szénhidrátként számolhatunk vele).

"Mentes" termékeink nyomokban tartalmazhatnak allergéneket, illetve glutént és tejet, mivel ezen termékek készítésekor mi nem tudjuk betartani a speciálisan erre szakosodott üzemek szabályait, melyek meggátolják a keresztszennyeződés lehetőségét. Például ezért NEM gyártunk gluténmentes sütiket, ámde készítünk búzaliszt menteseket!
Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egyes alapanyagok iránti egyéni érzékenység befolyásolhatja az adott termék megfelelőségét az Ön IR-es diétájához.
Javasoljuk, ezzel kapcsolatban konzultáljon dietetikusával!
  • Lisztek
    Mivel elsősorban inzulinrezisztenciával élők részére készítjük termékeinket, így a búzaliszttel készülő termékeink esetén a teljes kiőrlésű liszt aránya legalább 70% a finom búzaliszthez képest. A következő pár sorban bemutatjuk, hogy termékeink elkészítéséhez milyen liszteket használunk.

    1. Teljes kiőrlésű búzaliszt, melyet egy kis családi malom készít számunkra, kifejezetten cukrászüzemünk igényeihez igazítva.
    2. BL55 finom búzalisztekből hosszas próbasütések után sikerült választani, rengeteg fejtörést okozott egyes lisztek viselkedése a teljes kiőrlésű liszttel kombinálva. Jelenleg egy nagyobb malom lisztjét használjuk termékeinkhez, mellyel nagyon meg vagyunk elégedve.
    3. Egyéb lisztekből barnarizs lisztet, mandulalisztet, zabpehelylisztet használunk. Ezeket is próbáljuk folyamatosan ugyanabból a forrásból beszerezni, az egyenletes minőség biztosítása érdekében.
    4. Egyes tortákban használt piskóták dióból vagy mákból készülnek, így is kerülve glutén tartalmú lisztek használatát.
  • Csokoládék
    Hosszasan kísérleteztünk mire megtaláltuk azt a három fajta csokit, amelyek biztosítják termékeinknek a megfelelő minőséget. Ezek a következőek:

    1. Belga étcsokoládé (72%-os) - Ennek a csokinak a tiszta kakaó tartalma 72% (kakaó+kakaóvaj+kakaó szárazanyag) és nem tartalmaz tejet. Tartalmaz minimális cukrot, de a magas kakaó tartalom miatt lassú felszívódású szénhidrátként számolhatunk vele.
    2. Cukormentes tejcsokoládé (42%-os) - Magas minőségű cukormentes tejcsokoládé, melyhez édesítőszerként a gyártó maltitot használ. Tejet tartalmaz.
    3. Cukormentes fehércsokoládé (29%-os) - Magas minőségű cukormentes fehércsokoládé, melyhez édesítőszerként a gyártó maltitot használ. Tejet tartalmaz.

    Természetesen külön megbeszélés alapján, a fenti csokoládékat ki tudjuk váltani tejmentes változatra is, viszont ezek a különleges csokik csak kisebb kiszerelésben érhetőek el és jóval borsosabb áron, mint az általunk alapban használtak. Ez jelentősen befolyásolja az ezekkel készült termékek árát.
  • Lekvárok
    Jelenleg termékeinkhez csak az általunk készített lekvárokat használjuk, melyeket cukrászdánkban főzünk illetve sütünk. Ilyen például a barack- és szilvalekvárunk, melyek 1-2 hónapig várják üvegekben a felhasználásuk napját. Más gyümölcsök esetén frissen készítjük a lekvárt és hűtőben tároljuk, majd 2-3 napon belül felhasználjuk. Ilyen például a csokis-narancsos babkához használt narancs lekvárunk.

    Ez némileg megnehezíti a munkánkat, de csak így lehetünk biztosak benne, hogy vásárlóink nyugodtan fogyaszthatják termékeinket, hiszen pontosan tisztában vagyunk lekváraink tartalmával.

    Ezeknek a lekvároknak az elkészítésénél nem használunk tartósítószert, valamint egyéb adalékanyagokat és természetesen hozzáadott cukrot sem tartalmaznak. Csak a tiszta gyümölcsöt!

    Az általunk készített lekvárok árusítása sajnos nem áll módunkban, ezzel kapcsolatban kérjük szíves megértésüket!
  • Gyümölcsök
    A gyümölcsök között kiemelkedő jelentőséggel bírnak a citrus félék, mivel ezeknek a levét, húsát és héját is felhasználjuk a sütik készítéséhez. Jelentős mennyiség fogy reszelt citrom- és narancshéjból, melyeket kizárólag kezeletlen gyümölcsök héjából nyerünk. Megpróbálkoztunk előre csomagolt reszelékek használatával, de ezek cukor mentes változatai nem érték el a megfelelő ízhatást, így elvetettük felhasználásukat.

    Szezonjuk idején a hazánkban is elérhető lehetőleg magyar származású friss gyümölcsöket használjuk, szezonon kívül ezek fagyasztott változata kerül termékeinkbe. Konzerv gyümölcsöt nem használunk, kerüljük a tartósítószerekkel kezelt alapanyagokat.

    Természetesen vásárlói igény esetén, szezonjukon kívüli friss gyümölcsökkel is elkészíthetjük adott termékünket, a szokásos kitétellel, az ára jóval magasabb lesz a megszokottnál.
  • Tejtermék
    Termékeink jelentős részében található valamilyen tejtermék. Mint már többször is említettük, minden általunk készített süti, keksz, pogácsa fogyasztható az IR-es diétát követőknek, de a tejet receptjeink nagy részében kiváltottuk 30%-os tejszín és ivóvíz keverékére.

    Receptjeinkben 100%-ban állati eredetű tejszínt, mascarponét, tejfölt, túrót, sajtot és vajat használunk. Tudjuk, ez kicsit furcsán hangzott, de a jelenleg elérhető cukrászati alapanyagok között rengeteg a kevert, ahol jelentős mennyiségű növényi zsiradékot használnak az adott termékhez. Ezeknek a "kevert" alapanyagoknak a felhasználását kerüljük sütijeink készítése során.
  • Növényi alapanyagok
    Próbálunk egyre több tejmentes recepttel készült terméket felvenni palettánkra, de csak azokat a recepteket alakítjuk át vagy próbáljuk ki, ahol a növényi alapanyagok felhasználása nem befolyásolja negatívan a végtermék élvezeti értékét.

    Ilyenkor a vaj kiváltására margarint, a tej és tejszín kiváltására különböző magtejek hozzáadott cukor mentes változatát használjuk, ezekkel kifejezetten jó eredményeket értünk el, sokszor szinte észrevehetetlen a csere.
  • édesítőszerek
    Mivel kerüljük a hozzáadott cukor használatát, így a termékeink édesítéséhez különböző - lehetőleg - természetes édesítőszert használunk. Ezeknek a kiválasztása és a receptjeinkben történő használata sokszor kompromisszumokkal jár, hiszen egyes édesítőszerek nem bírják a hőt, mások kicsit kesernyések, vagy egyéb nem kívánt érzékszervi tulajdonságaik vannak.

    Az alapvető édesítőszerink a sztívia, eritrit és szukralóz. Ezek a sütijeink nagy részénél elegek is az édesítéshez, kiválóan helyettesítik a cukrot és a vásárlóink nagy részénél nem okoznak problémát.

    A problémák a porcukor helyettesítésénél kezdődnek. A jelenleg elérhető porcukor helyettesítők alapvetően maltitot tartalmaznak jelentős mennyiségben, elsősorban azért, mert az édesítőhatása nagyjából megegyezik a cukoréval, így ott ahol a térfogat miatt van porcukor a receptben, ott ez tűnik a kézenfekvő megoldásnak. Sajnos a maltit viszont sok embernél puffadást és egyéb gyomorpanaszokat okoz.
    Próbálkoztunk más bázisú porcukor helyettesítőkkel, de mindig belefutottunk valamilyen ízbeli problémába így maradt a maltit a porcukor helyettesítésére.

    De természetesen nem nyugodtunk bele a maltit problámájába, így elkezdtük a sütijeink átalakítását. Folyamatosan szüntetjük meg a maltit felhasználását és csak azokban a termékeinkben marad maltit, amelyekben egyelőre nem találtunk megoldást a helyettesítésre.

    Egyes sütijeinkben használunk olyan alapanyagokat, amelyek nem csak az általunk preferált édesítőszereket tartalmazzák (kekszek, csokik) és itt még ha csak kis mennyiségben, de előfordulhatnak általunk nem használt édesítőszerek. Terveink szerint, rövidesen minden termékünk mellet fel lesz sorolva, hogy milyen édesítőszer felhasználásával készül az adott süti, ezzel is segítve vásárlóinkat a tájékozódásban.
Sütik elfogadása

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.